Zaznacz stronę

Zrównoważony biznes, który reaguje na problemy świata

Szanowni Państwo, Drodzy Klienci i Przyjaciele,

wejście w nowy rok i planowanie kolejnych działań to zawsze dobra okazja do podsumowania tego, co już udało się osiągnąć, a co wymaga jeszcze naszej uwagi i być może nieco więcej czasu. Dzisiaj taką dodatkową chwilę na ponowne przyjrzenie się naszym działaniom, projektom i procesom mamy dzięki zaangażowaniu w inicjatywę UN Global Compact, której, z końcem 2022 r., stajemy się właśnie pełnoprawnym członkiem.

To był kolejny niełatwy rok. Rosyjska agresja w Ukrainie diametralnie zmieniła nasze postrzeganie rzeczywistości, która dopiero co, po dwóch wymagających latach pandemii, zaczęła wracać do względnej normalności. Przez pierwsze tygodnie z niepokojem słuchaliśmy doniesień o kolejnych działaniach terrorystów, trzymaliśmy kciuki za obrońców i w szalonym tempie pomagaliśmy. Tak, jak każdy umiał najlepiej. Ale skutki tej wciąż trwającej wojny mniej lub bardziej odczuwa dziś cały świat. W Polsce to wysoka inflacja, problemy z surowcami, braki w zaopatrzeniu i rosnące ceny żywności, energii i paliw, a w konsekwencji wszystkiego.

Zacznijmy rozmawiać o zmianie

Ale to też dobry powód do tego, by w końcu na poważnie rozmawiać o zmianie. O bardziej zrównoważonym podejściu do biznesu, sprawiedliwym zarządzaniu i tworzeniu inkluzywnej przestrzeni, o skutkach zmian klimatycznych i transformacji energetycznej, o mądrym wykorzystaniu nowoczesnych technologii i finansowaniu wyłącznie takich działań, które będą sprzyjały zmianie świata na lepszy.

Nie ukrywamy, że chcemy być partnerem tych rozmów oraz firm działających w oparciu o wyznawane przez nas wartości. Ale przede wszystkim aktywnym inicjatorem takich zmian. Bo mamy do tego know-how, odpowiednich ludzi i kompetencje, ale też wrażliwość i głęboką potrzebę działania w tym zakresie. Jesteśmy świadomi wyzwań, z którymi mierzy się dzisiaj świat i granic, których przekroczyć nie możemy. W swojej codzienności od zawsze dążymy do równości płci, reagujemy na niesprawiedliwość i łamanie praw człowieka. I sprzeciwiamy się wojnie, której efektem jest głód, ubóstwo i wygnanie.

Jako prawnicy chcemy te nasze działania realizować mądrze i systemowo, inspirując się światowymi wzorcami i standardami oraz wypracowując własne, jak najdoskonalsze, praktyki.

Dlatego w naszej codzienności pracujemy w oparciu o Politykę Zrównoważonego Prowadzenia Biznesu (ESG) – wypracowaną przez zespół składający się z przedstawicieli wielu praktyk prawnych oraz zespołów wsparcia. Ten bardzo zaangażowany i interdyscyplinarny zespół wnikliwie przyjrzał się naszej pracy i naszemu otoczeniu i postawił dziesiątki trafnych i bardzo różnorodnych pytań w najważniejszych dla nas obszarach – pracy i praw człowieka, etyki, środowiska oraz sposobu prowadzenia biznesu.

Z tego wszystkiego powstał dokument, który jest naszym drogowskazem. Który mówi nam, jak działać, by w praktyce realizować naszą misję zmiany świata na lepszy. W kontaktach z naszymi pracownikami i współpracownikami, naszymi klientami i interesariuszami oraz rynkiem i dostawcami.

Źródłem inspiracji dla tych działań byli m.in. nasi klienci, których innowacje technologiczne mają realny wpływ na ochronę ludzkiego życia i zdrowia, zachowanie bioróżnorodności czy zapobieganie zmianom klimatycznym. Jako prawnicy doradzamy w ich ważnych, zmieniających świat procesach i projektach, zapewniając praktyczne wsparcie tym, którzy mają odwagę je realizować.

Motorem naszych działań są także nasi pracownicy, zaangażowani i utalentowani ludzie i specjaliści w swoich dziedzinach dla których chcemy budować trwałe, przyjazne i otwarte środowisko pracy.

Trzecim ważnym silnikiem napędowym naszych zmian jest troska o relacje biznesowe oraz chęć współpracy wyłącznie z tymi partnerami, kontrahentami i dostawcami, którzy wyznają te same wartości i, w dążeniu do prowadzenia bardziej zrównoważonego i przyjaznego ludziom i środowisku biznesu, są gotowi na niełatwe nieraz decyzje.

Bardziej zrównoważony biznes, który reaguje na problemy świata

Dlatego dzisiaj śmiało poddajemy się surowej, międzynarodowej weryfikacji EcoVadis, które gwarantuje najbardziej zaufaną ocenę zrównoważonego rozwoju biznesu na świecie. Chcemy sprawdzać się z najlepszymi, uzyskując obiektywne potwierdzenie, że jesteśmy na właściwej drodze, a za naszymi zasadami i wartościami podążają konkretne cele i konkretne, mierzalne wyniki.

I między innymi dlatego jedną z naturalnych decyzji biznesowych po rosyjskim ataku na Ukrainę było powołanie Ukrainian Desk i naszego pierwszego ukraińskiego partnera. Markiyan Malskyy jest uznanym prawnikiem i praktykiem prawa. Jest też wszechstronnie wykształconym poliglotą, doświadczonym dyplomatą i człowiekiem głęboko zaangażowanym w sprawy społeczne.

Zespół Markiyana na bieżąco analizuje sytuację w Ukrainie, dostarczając wszystkim zainteresowanym przekrojowe raporty m. in. z sektora infrastruktury, budownictwa, energetyki, medycyny, IT, logistyki oraz obronności. Aktywnie wspiera biznes, zarówno przedsiębiorców ukraińskich zainteresowanych relokacją swojej działalności, jak i polskie firmy, które chcą angażować się w działania, przetargi czy projekty realizowane obecnie w Ukrainie.

Zorganizowaliśmy już kilkanaście spotkań, międzynarodowych konferencji i webinarów z udziałem przedstawicieli władz i organizacji pozarządowych oraz świata biznesu z Polski, Ukrainy, Japonii i Hiszpanii, prowadzimy bieżący monitoring aktualnych przetargów i zamówień publicznych, współpracujemy ze specjalnymi strefami ekonomicznymi, prowadzimy szkolenia i konsultacje, aktywnie promujemy ukraińsko-polski potencjał biznesowy.

Jesteśmy gotowi, bo sami konsekwentnie się zmieniamy

Wierząc, że możemy być trwałą zmianą w naszej części Europy systematycznie i wytrwale realizujemy politykę budowania multidyscyplinarnych zespołów złożonych z najlepszych na rynku specjalistów. Dzięki temu jesteśmy gotowi kompleksowo prowadzić nawet najbardziej złożone i wymagające projekty – od momentu pozyskania finansowania, aż do wsparcia na etapie wykonawczym.

To właśnie dzięki kompetentnym i zmotywowanym ludziom mogliśmy angażować się w największe i najbardziej strategiczne projekty realizowane w naszej części świata takie jak m. in. Baltic Pipe. W tym historycznym przedsięwzięciu, które włączyło Polskę w europejską sieć przesyłu gazu i uniezależniło nas od nieetycznych dostawców wspierających światowy terroryzm, na równi z doradztwem i praktyczną wiedzą naszego zespołu prawników, olbrzymią rolę odegrało ich zrozumienie dla delikatnych kwestii środowiskowych oraz międzynarodowa współpraca i umiejętność uszanowania i zrozumienia interesów i potrzeb każdej ze stron tej wspólnej europejskiej inwestycji.

Z tej perspektywy ważnym krokiem jest poszerzanie grona wspólników equity, czyli mających udział w wypracowanych przez firmę zyskach. Dzisiaj tym gronie mamy nie tylko topowych prawników, jak i osoby bez wykształcenia prawniczego, które są jednak bardzo skutecznymi, doświadczonymi menadżerami. Ich wiedza, umiejętności i dogłębna znajomość firmy oraz jej procesów sprawiają, że codzienne funkcjonowanie kancelarii przebiega sprawnie i bez zakłóceń, sama organizacja oparta jest na solidnych i trwałych podstawach, a jej rosnąca siła pozwala na bardziej systemowe i kompleksowe zaopiekowanie się bardziej globalnymi wyzwaniami.

I między innymi z myślą o nich pozyskaliśmy Parasto Yari, wybitną afgańską prawniczkę, aktywistkę i obrończynię praw człowieka, której unikalna wiedza i kompetencje zasilają nasz zespół Human Rights. Parasto to odważna, bezkomromisowa i bardzo utalentowana ekspertka, która uważnie obserwuje wszelkie sprawy naruszające prawa człowieka, przygotowuje specjalistyczne raporty, zabiera głos podczas najważniejszych wydarzeń i z pełnym zaangażowaniem wspiera dziewczynki i kobiety, które zostały w Afganistanie. Na pokładzie naszej kancelarii ma projektować działania wspierające różnorodność, inkluzywność, równość płci i pomoc uchodźcom oraz edukujące o istotności poszanowania praw człowieka w obecnym, złożonym, a często także spolaryzowanym i rozwarstwionym świecie.

We work for those who change the world for the better

Bo kreujemy świat i współpracujemy z tymi, którzy mają odwagę go zmieniać. Dlatego zorganizowaliśmy kilkadziesiąt wydarzeń, webinarów i konferencji, w których łącznie wzięło udział ponad 15.000 uczestników.

Szkoliliśmy przedsiębiorców, klientów oraz pracowników w takich obszarach jak technologie, IT, prawo pracy, energetyka, infrastruktura, prawo zamówień publicznych, nieruchomości, czy finansowanie międzynarodowe. Wiele mówiliśmy również o kwestiach cyberbezpieczeństwa, przeciwdziałania praniu pieniędzy i korupcji.

Dwukrotnie zaprosiliśmy wybitne polskie spółki technologiczne do Londynu na naszą autorską konferencję Polish Tech Pitches to Private Capital, podczas której firmy z sektora FinTech, MedTech, BioTech i nowych technologii, szczególnie te, dla których kwestie społecznej odpowiedzialności biznesu są równie ważne jak biznesowe wskaźniki rentowności, mogły zaprezentować się międzynarodowym inwestorom, pokazać swój potencjał i skutecznie sięgnąć po globalne finansowanie.

Wydajemy „The Right Focus”, który jest nie tylko miesięcznym newsletterem, ale stanowi bogaty program edukacyjny dla przedsiębiorców. Ten program to nie tylko twarda wiedza z wielu obszarów prawa, ale kolejny pretekst do tego, by rozmawiać o kwestiach ESG, o naszych zobowiązaniach wobec bliższych i dalszych społeczności, o prawach pracowników, bardziej sprawiedliwym zarządzaniu i poszanowaniu środowiska oraz jego naturalnych zasobów.

Przygotowaliśmy dwa kompleksowe raporty na temat możliwości Metaverse, w których zaprezentowaliśmy szerokie, prawnicze spojrzenie na cyfrową rzeczywistość oraz przedstawiliśmy podatkowe skutki transakcji wykorzystujących wirtualne waluty.

Współpracujemy z firmami technologicznymi, ale i sami budujemy nowoczesne rozwiązania informatyczne. Nasz program IRAAPORT (Internet Remote Actions and Paper Observance Register Technology) to autorski system klasy enterprise do zarządzania firmą prawniczą i jednocześnie innowacyjne narzędzie, które pozwala naszym klientom na bieżąco monitorować poziom realizacji swoich celów biznesowych i elastycznie reagować na zmiany.

W 2022 r. intensywnie rozwijaliśmy funkcjonalności programu, m. in. na potrzeby współpracy z bankami i instytucjami finansowymi, które przestrzegają najwyższych standardów w zakresie cybezbezpieczeństwa i polityki antykorupcyjnej. A że sami mamy zerową tolerancję dla korupcji, jesteśmy ich partnerem w całym tym procesie.

Drodzy Państwo,

W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy osiągnęliśmy wiele.

Oprócz pożądanych i pozytywnych zmian, z których korzystamy dzisiaj wszyscy – nasza firma, pracownicy, klienci, kontrahenci czy w końcu cała społeczność – zyskaliśmy również ogromną i trwałą przewagę konkurencyjną.

Umocniliśmy naszą silną pozycję na rynku międzynarodowym, szczególnie wśród globalnych firm, które już uważają prowadzenie zrównoważonego biznesu za standard i z różnych powodów nie chcą i nie mogą pozwolić sobie na współpracę z dostawcami usług, którzy nie są pro ESG.

Przed nami kolejne, nie mniej wymagające 12 miesięcy. Stawiamy sobie jednak wysoko poprzeczkę i obiecujemy: We work for those who change the World for the better. We find the rules.

Z wyrazami szacunku

Piotr Kochański, Partner Zarządzający

PK Faksymile

2022 ESG Statement

Piotr Kochański

W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy osiągnęliśmy wiele.

Piotr Kochański, Partner Zarządzający