Zapowiedź kontroli inspekcji pracy w związku z pandemią COVID-19
W związku z tym, że liczba chorych na COVID-19 zauważalnie rośnie, od 8 sierpnia weszły w życie przepisy wprowadzające dodatkowe ograniczenia, nakazy i zakazy w związku z wystąpieniem epidemii w tzw. strefie czerwonej i żółtej. Obszary zaliczane do stref z podwyższonym reżimem sanitarnym będą, w zależności od liczby zakażonych, na bieżąco aktualizowane.
Pracodawcy, zwłaszcza ci, których siedziby znajdują się w obrębie szczególnie zagrożonych stref, powinni na bieżąco śledzić wytyczne dotyczące przeciwdziałania zakażeniom COVID-19.
Zestawienie zaleceń i wytycznych opracowanych przez poszczególne ministerstwa we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym można znaleźć na stronie GIS:
W szczególności są to:
- Zalecenia dla zakładów przemysłowych: https://www.gov.pl/web/rozwoj/zaklady-przemyslowe
- Zalecenia dla biur: https://www.gov.pl/web/rozwoj/biura
- Zalecenia dla branży spożywczej: https://www.gov.pl/web/rozwoj/branza-spozywcza-i-logistyka
- Postępowanie w zakładach przemysłowych na wypadek potwierdzenia lub podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u pracowników zakładu produkcyjnego branży spożywczej: https://www.gov.pl/web/rozwoj/branza-spozywcza-i-logistyka
Zalecenia i proponowane procedury zawierają wskazówki co do schematów postępowania wobec zagrożenia SARS-CoV-2, z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych branż. Na bazie tych ogólnych zaleceń pracodawcy powinni zadbać o przygotowanie szczegółowych wewnętrznych procedur dostosowanych do specyfiki i poziomu ryzyka w danym zakładzie pracy.
Inspektorzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mogą kontrolować przestrzeganie reżimu sanitarnego. Główny Inspektor Sanitarny (lub działający z jego upoważnienia państwowy wojewódzki inspektor sanitarny) mogą także w trakcie stanu epidemii wydawać osobom prawnym indywidualne decyzje mające na celu przeciwdziałanie epidemii.
Niezależnie od działań podejmowanych przez inspektorów sanitarnych, Państwowa Inspekcja Pracy zapowiedziała zintensyfikowanie prowadzonych kontroli u pracodawców. Inspektorzy będą kontrolować, czy pracodawcy:
- zapewnili pracownikom odpowiednie środki profilaktyczne;
- dokonali aktualizacji oceny ryzyka zawodowego w związku z możliwością zakażenia wirusem SARS-CoV-2;
- wprowadzili odpowiednie procedury bezpieczeństwa pozwalające zapobiegać rozprzestrzenianiu się wirusa SARS-CoV-2;
- poinformowali pracowników o nowych procedurach;
- zapewnili odpowiednie szkolenie pracowników zarówno w zakresie wprowadzonych procedur, jak i zasad stosowania środków ochrony indywidualnej.
Zapraszamy do kontaktu
Anna Gwiazda
Radca prawny, Partner, Szef Praktyki Prawa Pracy
T: +48 660 765 903
E: a.gwiazda@kochanski.pl